Gravid - Min kom ihåg lista

Har skrivit ihop min kom ihåg lista och lite om mina tankar kring den. Jäklar vad mycket det är att fundera på, men känns som som det finns 1000 saker till! Tur det inte är så avancerade saker..Det blev grymt mycket text så hoppas ni har lite att göra en vecka som denna!

Välja MVC
Vilken mödravårdsentral man vill tillhöra och besöka under graviditeten. Jag ringde ju Alfta vårdcentral först och fick inget klart för mig om barnmorska och MVC. Då ringde jag Familjecentrum i Bollnäs direkt och jag har inte ångrat mig en sekund. Duktig receptionist, bra barnmorska och trevliga lokaler.

Välja om man vill göra Ultraljud, KUB/NUPP
För oss var det självklart att vi skulle på ultraljud i vecka 20. Beslutet om vi skulle fråga om könet på lill*n var svårare. Vi valde ändå att inte ta reda på könet.
Vi pratade aldrig om någon annan undersökning som NUPP/KUB för det kändes inte som om det fanns någon grund för det.  KUB/NUPP görs väl mest om man är orolig eller tillhör "riskgrupp" för att få barn med Downs syndrom? Det resultatet man får fram är ett tal på hur hög sannolikheten är att man bär ett barn med Downs syndrom.

Anpassa träning/titta upp gravidträning, yoga m.m.
Titta kan man ju iaf och jag tror inte man behöver göra några förändringar så länge allt känns bra. Jag själv tog tillfället att pausa från allt vad tränande heter! Har gjort mig himla peppad till att kunna börja träna seriöst igen! fast att nöta på gym kommer nog ändå aldrig bli min grej!

Titta igenom försäkringar/gravidförsäkring
Vad ens nuvarande privata försäkringar täcker vid t.ex. en tidigt eller "vanlig" förlossning. Jag tror att jag kan få 200:-/dygn från dag ett från min vanliga personförsäkring.
Ordna med gravidförsäkring, finns både gratisvarianter och de man betalar en engångssumma för som täcker hela graviditeten och ofta en bit in tills barnförsäkringen täcker upp. Jag valde Trygg hansas betalförsäkring, den började gälla från graviditetsvecka 26 om jag inte kommer ihåg fel. Hade Trygg Hansa själv som barn och de har visst gott rykte för sina barnförsäkringar.

Titta upp graviderbjudanden
Finns en uppsjö av olika erbjudanden som kan hittas på internet. Jag har skickat efter några gratispaket, vissa saker är bra andra mindre bra. Men men gratis är gott, och det är roligt med post. Jag fick en prenumeration på tidningen Mama i julklapp av K via ett bra erbjudande. Slänger väl in ett inlägg senare på allt jag lyckas snylta ihop!

Titta upp föräldragrupp
Vi fick en kallelse till föräldrautbildnings grupp genom Familjecentrum, tror det går automatiskt, men jag hade frågat om det tidigare. Startade omkring vecka 30, fem träffar i två timmar. Har inte tänkt gå något annat, ingen profylaxandning eller nått. Är inte rädd för förlossningen och vet inget som skulle kännas givande. Fast jag skulle ju behöva gå en kurs i allmän barnkunskap kanske.

Boka studiebesök på BB
I Gävle är man välkommen att boka tid för studiebesök och information på onsdagar klockan 15 och 18. Hudiksvall har säkert samma service, då kan man titta läget och känna om det är där man vill föda. Vi ska till Gävle 2 mars och titta.

Välja BB
För mig var det klart från början! Gävle! Jag åker mest söderut och hittar till Gävle i sömnen. K har också kört dit och känner till vägen. Att sitta och åka till Hudiksvall kändes inte aktuellt. De har dock samma utrustning på förlossningen och är likvärdiga sägs det, har dock hört bättre om personalen på BB i Gävle. Har också hört att om man föder före vecka 32 så rekommenderas man att åka till Gävle, kanske pga att det är närmare till specialistvård i Uppsala om något sånt behövs. Det som är skönt är att inget är slutgiltigt med valet av var man vill föda. Är det mycket folk i Gävle när det är dags och tomt i Hudiksvall så kan man då välja att åka dit. Nemas problemas! Så egentligen väljer man inte något. Det enda man väljer är var man vill göra ultraljud omkring vecka 20.

Boka möte om bekräftande av faderskap
Då K och jag inte är gifta, måste han skriva på ett papper om att han tar på sig faderskapet. Det gör man hos kommunen, oftast familjerätten. Vi har inte bokat än, men ska försöka komma ihåg att fixa det före barnet är ute. Egentligen lite konstigt att det går ordna i förväg och att gifta helt slipper detta.

Ordna moderskapsintyg och skicka till försäkringskassan
Moderskapsintyg fick jag kring vecka 20, efter ultraljudet. Det är ett papper man får av sin barnmorska där det står det beräknade födseldatumet. När det papperet skickas in till Försäkringskassan så startas en utredning om föräldrapenning och papper skickas hem. Dröjer väl cirka en månad innan försäkringskassans papper kommer.

Ordna med arbetsgivarintyg till Försäkringskassan för föräldrapenning, för båda
Som sagt när moderskapsintyget kommit in så får man hemskickat en blankett som ska fyllas i. Jag fick fel och fick en för anställda så fick ringa och ordna en för arbetslösa. Sedan skickade jag in kopia på ett arbetsgivarintyg, då jag haft en väldigt oregelbunden månadslön beroende på hur jag tagit ut OB-timmar. K har vi inte ordnat med något för, han har nyss fått igång månadslön och hoppas han kan höja sin inkomst på så sätt, så segar lite på hans intyg. Han ska ju iaf inte vara hemma på ett tag, eventuellt en dag i veckan efter semestern.
Skaffa E-legitiamtion. Tydligen går det mesta hos försäkringskassan runt föräldradagar skötas via deras hemsida med hjälp av e-leg.
Tips: finns grupp informationsträffar om föräldrapenning som försäkringskassan håller i, en timme information.

Titta igenom ekonomi
Kan vara smart att se över hur mycket pengar man egentligen behöver i månaden till räkningar och utgifter. Bra också att prata om man vill spara in på föräldradagarna eller ta ut 7 dagar i veckan. Första året kan man ta ut hur lite man vill utan att något annat påverkas, andra året måste man ta ut minst fem dagar i veckan för att skydda sin SGI. Vi ska försöka snåla dagar första året. Jag har också fått titta upp villkoren från akassan för att få vara föräldraledig. En jäkla djungel det där!

Arbetssituation
Jag behövde ju aldrig fundera över hur länge jag trodde jag skulle orka jobba eftersom jag är arbetslös. Annars hade det ju tillkommit en massa frågor som om jag skulle gå ner i arbetstid, söka om graviditetspenning(havandeskapspenning) och sånt. Däremot borde jag titta upp riktigt hur det fungerar med a-kassan och arbetsförmedlingen när jag föder, med utskrivning och hur jag sedan kan dra igång allt igen när jag varit "ledig" klart.

Meddela arbetsgivaren två månader före föräldraledighet och en vecka före födsel (för de tio "pappadagarna")
Jag är arbetslös så det gick smidigt för mig. Sedan hade jag en jobbcoach från arbetsföredlingen så hon var den som kläckte det för min handläggare på arbetsförmedlingen. Ska inte träffa min handläggare förens i mars så då får jag se vad hon säger. K har pratat med personalchefen och allt är ok. De där tio pappadagarna i samband med förlossningen kan man ju aldrig veta när blir, men de kan ju vara bra att meddela att det kommer ske "nå tag".

Inköp
Finns en hel egen historia om det. Är en hel del beslut som ska fattas, och leveranstiden på barnvagnar och babyskydd kan vara långa! Jag tyckte det var rätt kul när jag kom igång. Går tjäna mycket pengar genom att tänka igenom sina beslut. Vi tittade även igenom hemma hos våra föräldrar om det fanns något kvar från det vi var liten. Allt behöver inte vara nytt enligt oss. Såklart måste någon/några turer söderut till Ullared bokas in!

Packa BB-väska
Finns en drös med listor på internet. Är också olika från BB till BB vad de har för något på plats och vad de vill man tar med. Har inte riktigt klart för mig vad jag ska packa, men har fått ett papper med blodgrupp och Rh-resultat som ska med. Finns en lista på landstingets hemsida under förlossningen vad de tipsar om. 
Bilstolen ska med såklart. Kläder till mig, K och lill*n. Hygiengrejer. Mat till K. Godricka och energigrejer till mig. Musik? Tar gärna emot förslag!

Ordna med kattvakt till förlossning
Har redan ordnat med nyckel till mamma så hon kan fixa det när det blir dags. Hade jag lyckats med att överleva några blommor hade jag kunnat skriva till blomvakt också och kanske få vuxenpoäng, men i vinter har till och med min små "palmer" dött! Antar min minipåsklilja (Narciss?) hunnit avlida tills det är dags.

Bestäma vilket BVC jag vill tillhöra
I Alfta så ska de från 1 januari ha BVC på "Nya Hälsocentralen" också tydligen. Någon som vet någon som går där? Jag gillar ju nytt och privat! Blir iaf BVC i Alfta.

Göra en massa kul och passa på
Jag hade inställningen från början att nu ska jag passa på att göra massa saker som jag inte kan göra sen när vi fått barn. Problemet är att jag kommer inte på något konkret som jag vill göra! Har varit på krogen, men hur kul är det nykter? Passar på att hänga med när det ska ut och ätas. Passar på att sova när jag vill, hur länge jag vill. Går till frisören och sitter där i timmar. Duschar länge. Ja, men sen då? Vad är det egentligen som jag inte kommer kunna göra efter? Hur ska jag veta vad jag borde passa på att göra nu? På måndag bilar vi iaf ner till Ullared, det är mitt bästa passa på! Tar gärna emot tips?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Här bloggar jag:


Kommentar: